Citrónový cheesecake :)

Vždy sa mi páčili všetky cheesecaky, tak som musela vyskúšať jeden (aj keď nebol môj prvý) a tento recept ma najviac zaujal :).



                                                              Tu je recept :

Suroviny:

  • 125 ml rozpusteného masla (dajte menej kvôli tomu ,že vám vytečie v rúre keď je ho priveľa))
  • 200 g rozdrobených sušienok (ja som kúpila klasické maslové okrúhle)
  • 2 PL lyžica trstinového cukru
  • 900 g jemného termizovaného syra – napr. Lučina, Philadelphia
  • 250 g trstinového cukru
  • 3 PL hladkej múky
  • 1 ½ ČL vanilkového extraktu
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 3 celé veselé vajcia
  • 1 žĺtok 
  • 400 g kyslej smotany

Postup:

  1. V miske si pripravíme základné „cesto“ pre náš cheesecake. Zmiešame rozdrobené sušienky s rozpusteným maslom a 1 PL trstinového cukru. Poriadne premiešame. „Cesto“ presypeme do tortovej formy (najlepšie s priemerom 23 cm) a vytvoríme súvislú vrstvu po celej ploche formy. Dáme zapiecť na 10 minút do rúry predohriatej na 200 C. Zapečený základ odložíme bokom a necháme vychľadnúť.
  2. Plnku pre cheesecake budeme pripravovať rýchlo z jednoduchého dôvodu – nechceme, aby sa nám plnka prevzdušnila, naviazala na seba viac vzduchu, skôr chceme mať hutnejší  krém.
  3. V miske ušľaháme pri malých otáčkach mixéra dohladka syr, ku ktorému následne pridáme 250 g trstinového cukru, hladkú múku a štipku soli. Stále mixujeme/šľaháme pri nízkych otáčkach mixéra.
  4. Do syrovej zmesy pridáme vajcia a extra žĺtok, nazabúdame, že stále miešame pri nízkych otáčkach. Po vajciach nasleduje kyslá smotana. Dáme jej 280 g, zvyšok kyslej smotany si odložíme bokom na polevu.
  5. Spomínal som, že budeme robiť citrónový cheesecake, ale doteraz sme žiadny citrón nepoužili. Teraz prišiel ten správny čas. Do zmesy pridáme nadrobno nakrájanú citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Opäť dôkladne, ale pri nízkych otáčkach premiešame.
  6. Hotovú zmes prelejeme do tortovej formy, kde máme už zapečené základné „cesto“. Takto pripravený cheesecake pečieme v rúre pri teplote 200 C 10 minút. Následne stiahneme teplotu na 90 C a pečieme ďalších 30 minút. Po pečení cheesecake necháme odstáť 2 hodiny pri izbovej teplote.
  7. V miske si zmiešame zbytok kyslej smotany, pridáme 1 PL trstinového cukru a 2 ČL citrónovej šťavy, premiešame. Polevou zalejeme vrch cheesecake-u, prekryjeme hotovú maškrtu potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky na minimálne 8 hodín. Najlepšie by bolo, keby cheesecake odstál v chladničke cez noc.
Môj typ : Môžete si trochu prevariť maliny (mrazené alebo aj čerstvé) a poliať nimi cheesecake. :)


Dobrú chuť :) 
 Veronika♡

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára