Tu je recept :
Suroviny:
- 125 ml rozpusteného masla (dajte menej kvôli tomu ,že vám vytečie v rúre keď je ho priveľa))
- 200 g rozdrobených sušienok (ja som kúpila klasické maslové okrúhle)
- 2 PL lyžica trstinového cukru
- 900 g jemného termizovaného syra – napr. Lučina, Philadelphia
- 250 g trstinového cukru
- 3 PL hladkej múky
- 1 ½ ČL vanilkového extraktu
- citrónová kôra z jedného citróna
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 3 celé veselé vajcia
- 1 žĺtok
- 400 g kyslej smotany
Postup:
- V miske si pripravíme základné „cesto“ pre náš cheesecake. Zmiešame rozdrobené sušienky s rozpusteným maslom a 1 PL trstinového cukru. Poriadne premiešame. „Cesto“ presypeme do tortovej formy (najlepšie s priemerom 23 cm) a vytvoríme súvislú vrstvu po celej ploche formy. Dáme zapiecť na 10 minút do rúry predohriatej na 200 C. Zapečený základ odložíme bokom a necháme vychľadnúť.
- Plnku pre cheesecake budeme pripravovať rýchlo z jednoduchého dôvodu – nechceme, aby sa nám plnka prevzdušnila, naviazala na seba viac vzduchu, skôr chceme mať hutnejší krém.
- V miske ušľaháme pri malých otáčkach mixéra dohladka syr, ku ktorému následne pridáme 250 g trstinového cukru, hladkú múku a štipku soli. Stále mixujeme/šľaháme pri nízkych otáčkach mixéra.
- Do syrovej zmesy pridáme vajcia a extra žĺtok, nazabúdame, že stále miešame pri nízkych otáčkach. Po vajciach nasleduje kyslá smotana. Dáme jej 280 g, zvyšok kyslej smotany si odložíme bokom na polevu.
- Spomínal som, že budeme robiť citrónový cheesecake, ale doteraz sme žiadny citrón nepoužili. Teraz prišiel ten správny čas. Do zmesy pridáme nadrobno nakrájanú citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Opäť dôkladne, ale pri nízkych otáčkach premiešame.
- Hotovú zmes prelejeme do tortovej formy, kde máme už zapečené základné „cesto“. Takto pripravený cheesecake pečieme v rúre pri teplote 200 C 10 minút. Následne stiahneme teplotu na 90 C a pečieme ďalších 30 minút. Po pečení cheesecake necháme odstáť 2 hodiny pri izbovej teplote.
- V miske si zmiešame zbytok kyslej smotany, pridáme 1 PL trstinového cukru a 2 ČL citrónovej šťavy, premiešame. Polevou zalejeme vrch cheesecake-u, prekryjeme hotovú maškrtu potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky na minimálne 8 hodín. Najlepšie by bolo, keby cheesecake odstál v chladničke cez noc.
Môj typ : Môžete si trochu prevariť maliny (mrazené alebo aj čerstvé) a poliať nimi cheesecake. :)
Dobrú chuť :)
Veronika♡
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára